Hyppää pääsisältöön
OmaStoori,
OmaSp työnantajana

Perhe on iso osa elämää – ja työelämää

Lapsia vedetään pulkassa.

Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen perhevapaauudistuksen tavoitteena on lisätä sukupuolten tasa-arvoa lastenhoidossa ja perhevapaiden pitämisessä. Uudistus näkyy miesten perhevapaiden tuntuvana kasvuna niin virallisissa tilastoissa kuin OmaSp:ssäkin. Perhevapaauudistuksen lisäksi työnantajan rooli työn ja perheen yhteensovittamisessa on tärkeä. Tuki henkilöstön eri elämänvaiheissa on ratkaisevaa, sillä hyvinvoiva työntekijä perheineen vaikuttaa myönteisesti myös työelämään.

Isät hyödyntävät perhevapaata yhä useammin

Leo lapsensa kanssa metsässä.

OmaSp:n HR-päällikkö Maria Tersa kertoo, että viime vuosina pankissa on näkynyt muutoksia perhevapaiden käytössä. Syksyllä 2022 voimaan tulleen perhevapaauudistuksen jälkeen miesten perhevapaat ovat selkeästi pidentyneet. ”Perhevapaat näyttävät jakautuvan tasaisemmin lakiuudistuksen jälkeen ja se on varmasti niin yksilöiden kuin organisaatioidenkin kannalta positiivinen asia.”

Yksi uudistuksen tavoitteista on toimia askeleena kohti tasa-arvoisempaa työelämää. Tersan havainto noudattelee myös Kelan tilastoja, joiden mukaan isien pitämien vanhempainrahapäivien määrä on lähes tuplaantunut perhevapaauudistuksen jälkeen. 

Yritysrahoituspäällikkönä toimiva Leo Schroderus pitää parhaillaan perhevapaata pankkityöstään. Schroderus on elokuusta alkaen ollut kotona hoitamassa yhdeksän kuukauden ikäistä Aaroa ja aikoo jatkaa vapaata vielä vuoden loppuun. Yhteensä hän viettää lapsen kanssa kotona viisi kuukautta.

"Minulle oli itsestään selvää, että haluan olla mahdollisimman paljon läsnä lapseni ollessa pieni”, tuore isä kertoo. Hän kertoo, että työnantaja ja työyhteisö suhtautuivat asiaan lämpimästi. Moni työkaveri on sanonut katuvansa, ettei aikanaan jäänyt lapsen kanssa kotiin. ”Onneksi yhä useampi mies käyttää perhevapaita. Lakiuudistus on toiminut tähän hyvänä kipinänä”, Schroderus pohtii.

Työnantajan tuki on ratkaisevan tärkeää

OmaSp:n asiakaspalvelun esihenkilö Noora Nurmi on juuri jäänyt äitiysvapaalle. Perheen esikoisen laskettu aika on muutaman viikon kuluttua ja tulevat vanhemmat odottavat pienokaista jo malttamattomina. Uuden lastenhuoneen seinää koristaa Nurmen itse maalaama vuoristomaisema.

”Mietin paljon etukäteen, milloin perheen perustamiselle on töiden puolesta hyvä aika. Niin pankki kuin asiakaspalvelun tiimi kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Ajatukset siitä, että tulen jäämään jostakin paitsi perhevapaani aikana, olivat välillä vahvoja”, Nurmi myöntää.  Uuteen elämänvaiheeseen liukuminen onkin vaatinut tulevalta äidiltä paljon henkistä valmistautumista ja irti päästämistä omista vastuista työpaikalla.

Noora perhekuvassa puolison ja koirien kanssa.

Esihenkilöllä ja työpaikan kulttuurilla on suuri merkitys siinä, kuinka työntekijää tuetaan perhevapaalle siirtymisessä ja myöhemmin työhön palatessa. ”Esihenkilöni ja tiimini olivat vilpittömän onnellisia uutisestani, mikä tekee ilosta yhteisen”, Nurmi hymyilee. ”Pääsin myös osallistumaan sijaiseni valintaan ja perehdytykseen, mikä toi mielenrauhaa. Sovimme esihenkilöni kanssa pelisäännöistä vapaani ajaksi ja suunnittelimme jo, että palaan ensin töihin lyhyemmällä työajalla.” Työorientoituneena ihmisenä tulevalle äidille kokemus siitä, ettei hän katoa työyhteisöstä vapaansa aikana, on tärkeää. ”Olemme sopineet, että voimme pitää yhteyttä myös vapaani aikana ja tiedän, että minulla on tärkeä rooli, johon palata.”

Perheen hyvinvointi kantaa myös työssä

Yksi urallaan edenneistä äideistä on kehityspäällikkö Seela Rantapelkonen, joka palasi viime vuonna työhön kaksi vuotta kestäneen perhevapaan jälkeen. ”Kun jäin perhevapaalle palveluneuvojan työstäni, mietin, miten poissaolo vaikuttaa urakehitykseeni”, hän kertoo. Rantapelkonen ei ole ajatuksensa kanssa yksin, sillä Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan etenkin monet korkeakoulutetut naiset uskovat perhevapaan vaikuttavan kielteisesti palkkaan ja urakehitykseen.

Seela lapsensa kanssa leikkipuistossa.

Rantapelkonen sai kuitenkin töihin palatessaan paikan konttorin esihenkilönä. ”Tietenkin nimityksissä painoarvo on osaamisessa”, Rantapelkonen kertoo ja nauraa sitten: ”Taisin silti valinnan kuultuani kysyä ihan ääneen, että todellako valitsette minut? Tuoreen äidin, jonka lapsi aloittaa päiväkodissa ja on pian flunssakierteessä?” 

Rantapelkosen ura on edennyt edelleen ja hän on juuri aloittanut pankissa kehityspäällikkönä. "Haluamme työnantajana omalta osaltamme tukea henkilöstöä työn ja perhe-elämän tasapainoisessa yhdistämisessä joustavilla työjärjestelyillä, jotka mahdollistavat osittaisen työhön paluun, tarjoamalla koulutusmahdollisuuksia oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen sekä huolehtimalla, että työhön paluu sujuu jouhevasti vapaiden jälkeen”, Tersa kertoo. 

Myös pienet asiat merkitsevät. Se voi olla kakkukahvit perhevapaalle siirtyvälle tai vauvabody perheeseen syntyvälle lapselle. ”Esimerkiksi Lapset mukaan töihin -päivä on suosittu tapahtuma konttoreissamme ympäri Suomen. Silloin konttorimme toivottavat lapset tervetulleiksi tutustumaan heille tärkeän ihmisen työpäivään. Pankissa vierailee henkilöstön lapsia tai esimerkiksi kummilapsia ja järjestämme heille mielekästä ohjelmaa. ”Omat lapsenikin odottavat tätä vierailupäivää innolla”, Tersa päättää.

Lue lisää

    Henkilöasiakas