Ensiasunnon budjetti ja ensimmäinen asuntolaina
Ensimmäinen askel on selvittää, missä hintaluokassa alueesi mielenkiintoiset kohteet liikkuvat. Tätä selvitystyötä voit tehdä selaamalla asuntojen markkinapaikkoja verkossa. Jos tarvitset omarahoitusosuuden lisäksi asuntolainaa, voit olla jo tässä vaiheessa yhteydessä pankkiin. Asiantuntijamme opastavat sinua laskelmien teossa ja voimme tehdä sinulle alustavan lainatarjouksen. Apunasi lainan suunnittelussa voit käyttää myös helppoa lainalaskuriamme, jolla pääset laskemaan suuntaa-antavasti esimerkiksi asuntolainan kuukausierän.
Tulojesi ja lainanmaksun lisäksi on tärkeää huomioida myös muut menot, kuten matka-, ruoka- ja lämmityskulut sekä vapaa-aikaan liittyvät kulut. Muista myös, että ensimmäisen kotisi hankintaan liittyy myös muita kustannuksia, kuten vakuutukset, ylläpitokulut ja mahdollinen kiinteistövero. Lainanmaksun rinnalla tulisi pystyä myös laittamaan rahaa sivuun sekä hyvän että pahan päivän varalle.
Ensiasunnoksi sopiva kohde
Kun budjettisi on selvillä, voit aloittaa ensimmäisen kodin etsinnän. Etsitkö kompaktia kerrostalokotia, viehättävää rivitaloasuntoa vai ehkä omakotitaloa oman pihan kera? Selaillessasi potentiaalisia koteja, pidä mielessäsi seuraavat asiat:
- Sijainti: Missä haluat asua? Lähellä työpaikkaa, perhettä tai palveluita? Jos harkitset itsellesi uutta asuinaluetta, kannattaa käydä alueella kävelyllä ja aistia alueen tunnelmaa.
- Koko ja pohjaratkaisu: Kuinka paljon tarvitset neliöitä nyt – entä parin vuoden päästä? Minkälaisia tiloja tarvitset? Teetkö esimerkiksi paljon töitä kotoa käsin, jolloin erillinen työhuone lisää asumismukavuutta?
- Asunnon kunto ja historia: Tarkasta kodin kunto ja kysy tehdyistä korjauksista. Kiinteistönvälittäjät antavat kohteesta kattavasti tietoa ja usein myös ulkopuolinen arviointi voi maksaa itsensä takaisin. Esimerkkejä asuntokaupassa tutustuttavista todistuksista ovat isännöitsijätodistus, energiatodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys, tilinpäätös ja toimintakertomus. Muista kysyä historian lisäksi myös tulevasta — onko asuntoon tulossa tai suunnitteilla remontteja?
- Hinta: Muista pysyä budjetissasi. Lainan maksamisen rinnalla rahaa pitää riittää myös muuhun elämiseen eli älä venytä budjettisi rajoja. Kokonaisvaltainen taloudellinen hyvinvointi on tärkeä osa elämääsi.
Ostotarjouksen tekeminen ja neuvottelu
Kun löydät unelmiesi kodin ja olet tutustunut kohteeseen huolellisesti, on aika tehdä ostotarjous. Jos kohteella on kiinteistönvälittäjä, tarjous tehdään hänen kanssaan. Tarjous kannattaa tehdä aina kirjallisena ja siinä tulee mainita selkeästi tiedot kaupan kohteesta, kauppahinnasta sekä myyjästä ja ostajasta. Muista, että neuvottelu on osa prosessia:
- Ostotarjouksessa mainitaan, kuinka kauan tarjouksesi on voimassa. Olet sitoutunut tekemääsi tarjoukseen, kunnes saat myyjältä vastauksen tai kun tarjouksesi voimassaolo päättyy.
- Ostotarjous kannattaa tehdä ehdollisena eli tarjouksen ehtona on rahoituksen järjestyminen. Kun sinulla on jo alustava lainatarjous, etenee prosessi nopeasti sen jälkeen, kun pankki saa tiedot ostettavasta kohteesta ja vakuuksista.
- Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, kauppa tehdään tarjoamillasi ehdoilla.
- Jos saat myyjältä vastatarjouksen, alkuperäinen tarjouksesi ei enää sido sinua. Vastatarjouksessa myyjä voi muokata hinnan lisäksi esimerkiksi asunnon vapautumisajankohtaa. Jos hyväksyt tarjouksen, kauppa tehdään näillä ehdoilla.
- Huomaathan, että myyjällä on oikeus hylätä myös sellainen tarjous, joka on tehty pyydetyllä hinnalla. Myyjän ei ole myöskään pakko tehdä vastatarjousta, mutta itse voit tehdä uuden tarjouksen.
Asuntokaupan tekeminen
Hyväksyikö myyjä ostotarjouksesi ja pankki ostettavan kohteen? Hienoa! Kun ostotarjous on hyväksytty ja olet hyväksynyt pankin tekemän lainatarjouksen, siirrytään varsinaisiin asuntokauppoihin. Kaupantekotilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja, johon osapuolet ovat tutustuneet etukäteen. Kaupat voidaan tehdä joko pankissa tai digitaalisesti – kiinteistönvälittäjä ja oma pankkiasiantuntijasi neuvovat sinua prosessissa.
Avaimet omaan kotiin
Kun kaikki paperityöt on hoidettu, alkaa seuraava vaihe matkalla uuteen kotiisi. Asunnon kauppakirjassa sovitaan, milloin myyjä luovuttaa asunnon hallintaoikeuden sinulle eli milloin asunto vapautuu sinun käyttöösi. Jos kauppakirjaan ei ole kirjattu mitään, hallinta siirtyy omistusoikeuden siirtyessä. Omistusoikeus puolestaan siirtyy sinulle, kun kauppakirja on allekirjoitettu tai koko kauppahinta maksettu myyjälle. Kun saat avaimet ensimmäiseen kotiisi, voit alkaa valmistautua muuttoon.
Vältä ostokrapula
Niin kutsuttu ostokrapula eli hankinnan epäröinti kauppojen jälkeen on yleinen tunne varsinkin ensiasunnon ostajilla. Etenkin jos asuntokaupan ja uuden kodin avainten saamisen välissä on pidempi aika, on luonnollista alkaa miettiä, oliko asunto sittenkään niin kiva kuin näytöllä ja tuliko kuitenkaan huomattua kaikkia puutteita.
Omaa mieltään voi rauhoittaa, kun tietää tutustuneensa kohteeseen huolellisesti ja käyneensä taloudelliset asiat rauhassa läpi pankin asiantuntijan kanssa. Ostettavaa kotia kannattaa käydä myös katsomassa useampaan kertaan ennen ostopäätöstä ja aistia seinien sisällä olevaa tunnelmaa. Käynnillä voi jo suunnitella, miten omat huonekalut kotiin asettelisi ja miten asunnosta tulee itselle kotoisa.
Tärkeintä on tiedostaa, että myös epäröinti on luonnollinen tunne. Sitä kannattaa helpottaa esimerkiksi kotia remontoimalla tai sisustamalla ja kodin ympäristöstä ja sen palveluista nauttimalla.
Tervetuloa uuteen lukuun elämässäsi, onnea uuteen kotiin!