Miten aloitan säästämisen lapselle?
Kun pienelle lapselle aletaan säännöllisesti säästämään, tekee aika tehtävänsä ja 18-vuotiaana hänelle on kasvanut komea pesämuna itsenäisen elämän aloittamiseen. Vaikka lapselle säästäminen ei ole vanhempien velvollisuus, tuo se lapselle taloudellista turvaa aikuistumisen kynnyksellä. Käyttökohteita on varmasti useita, kuten esimerkiksi ajokortti, vuokravakuus tai opiskelut. Jos haluat säästää lapselle rahaa hänen tulevaisuuttaan varten, tapoja on monia. Lapselle voi kerryttää rahaa säästämällä, lahjoittamalla ja sijoittamalla.
Kuukausisäästäminen lapselle
Kuukausisäästäminen on hyvä tapa säästää ja sijoittaa varoja lapselle. Lapselle voi avata oman säästötilin tai rahastosäästösopimuksen, jonne siirretään säännöllisesti tietty summa rahaa. Säästäminen voidaan automatisoida, jolloin lapsen säästöihin siirtyy kuukausittain päättämäsi summa esimerkiksi palkka- tai lapsilisän maksupäivänä. Tällöin lapsen varallisuus kehittyy kuin huomaamatta. Sopiva säästösumma riippuu täysin perheen taloudellisesta tilanteesta. Aloitussumma voi olla vaikkapa 50 euroa kuussa, ja summaa voi kasvattaa, kun taloustilanne sen mahdollistaa.
Säästötili lapselle
Säästötili on riskitön säästämisen muoto ja 18 vuodessa muutaman kympin kuukausisäästöllä tilille ehtii kertyä mukava summa. Tilisäästäminen ei kuitenkaan tarjoa lisätuottoa säästöille ja inflaatio syö pitkällä aikavälillä säästettyjen rahojen ostovoimaa. Tilille säästäminen kannattaakin siksi valita vain lyhytkestoisiin säästöprojekteihin, esimerkiksi polkupyörän hankintaan.
Rahasto-osuudet lapselle
Pidempiaikaiseen säästämiseen kannattaa harkita tuotteita, joilla on korkeampi tuotto-odotus ja säästetyt eurot on mahdollista saada poikimaan. Tällöin muutaman kympinkin kuukausisäästöillä pääsee hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Helpoin ja yleisin tapa säästää lapselle on rahastosäästäminen.
Rahastosäästämällä sinun ei tarvitse itse huolehtia sijoituskohteiden tai sijoitusmarkkinan seuraamisesta, vaan sijoituksista huolehtii salkunhoitaja. Pitkä sijoitusaika mahdollistaa tarvittaessa myös riskien ottamisen, koska vuosikymmenien aikana talouden nousuilla ja laskuilla on tapana tasaantua. Tätä kutsutaan ajalliseksi hajauttamiseksi. Rahastoihin säännöllisesti säästämäsi raha hajautetaan automaattisesti myös useisiin eri sijoituskohteisiin, mikä pienentää sijoituksen riskiä. Voit myös sijoittaa säästösumman useampaan rahastoon, jolloin hajautus paranee entisestään. Lapselle säästäminen rahastoon pitkällä aikavälillä voi tuottaa yllättävänkin suuren pesämunan aikuisikää varten.
Miten aloitan rahastosäästämisen lapselle?
Säästämisen aloittaminen lapselle on helppoa. Vanhemmat voivat yhdessä avata lapselle sopivat pankkipalvelut, johon huoltajilla on käyttöoikeus. Toinen vanhemmista voi myös valtuuttaa toisen vanhemmista asioiden hoitoon valtakirjalla. Vanhemmat tai valtuutettu vanhempi käyvät pankin asiantuntijan kanssa läpi sijoittajaprofiilin, jossa käydään läpi erilaisten sijoituskohteiden tuotto-odotukset sekä sijoittamiseen liittyvät riskit, tietämys ja kokemus. Säästäjän, useimmiten vanhemman, taloudellinen tilanne käydään myös läpi huolella. Tämän pohjalta asiantuntijamme suosittelee perheelle parhaiten sopivaa säästämisen vaihtoehtoa. Vanhemmat voivat seurata lapsen sijoituksia kätevästi OmaVaran avulla OmaMobiilissa.
Myös Isovanhemmat, kummit tai muut lapsen läheiset voivat aloittaa säästämisen lapselle vanhempien suostumuksella. Isovanhemman tai kummin säästäminen aloitetaan valtakirjan tekemisellä, jossa lapsen vanhemmat määrittelevät mitä ja minkälaisia säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuja lapselle voidaan tehdä. Vanhemmat päättävät aina yhdessä mahdollisen valtuutuksen antamisesta.
Lapselle säästäminen ja verotus
Lapsen tilille voi myös siirtää rahaa lahjoituksena ja se voi olla pitkällä aikavälillä verotuksellisesti järkevää. Vanhempana, isovanhempana tai kummina voit lahjoittaa rahaa tai muuta omaisuutta lapselle verovapaasti kuukausittain 138 euroa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Raha on lahjoittajakohtainen. Varallisuuden kerryttäminen lapselle lahjoittamalla voi olla viisasta erityisesti silloin, jos varallisuutta on hieman tavanomaista enemmän. Säästöjen kerryttäminen vanhemman nimissä olevalle tilille voi aiheuttaa myöhemmin ison kertaluonteisen lahja- tai perintöveroseuraamuksen, jos säästöt halutaan lahjoittaa lapselle.
Miten aloitan säästämisen lapselle – 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää
- Lapselle säästäminen ei vaadi suuria tuloja, vaan tärkeintä on aloittaa ajoissa. Jo muutaman kympin kuukausittaisella säästösummalla keräät lapsellesi upean pesämunan.
- Pitkän aikavälin säästämiseen kannattaa harkita tilisäästämistä tuottavampia vaihtoehtoja, kuten rahastoja. Pitkä sijoitusaika tarjoaa mahdollisuuden kerryttää säästöille hyvää tuottoa.
- Rahakasvatus ja taloustaidot lähtevät kotoa. Säästäminen opettaa lapselle rahan arvoa ja nuorelle sijoitusten kehityksen seuraaminen on mainio tapa opettaa järkevää rahankäyttöä.
- Säästäminen kannattaa automatisoida. Voit asettaa omalle tilillesi automaattisen siirron joka kuukausi lapsen tilille tiettynä päivänä. Tällöin säästösumma lähtee esimerkiksi palkkapäivänä tililtä ilman, että sitä täytyy erikseen muistaa siirtää. Säästösumma kasvaa kuin huomaamatta.
- Lapselle säästetyt rahat ovat hänelle lahjoituksena siirtynyttä omaisuutta. Varoja voi käyttää vain hänen hyväkseen ja sellaisiin menoihin, jotka eivät kuulu vanhempien elatusvastuun piiriin. Vanhempi voi tarkastella ja hallinnoida lapsen sijoituksia oman verkkopankkinsa kautta. Kun lapsi täyttää 18 vuotta, hänen nimissään oleva omaisuus siirtyy hänen hallittavakseen.